Aut there

  • Autisme bij vrouwen wordt minder snel herkend dan bij mannen. Dat was bij filmmaker Loubna El Yandouzi ook het geval. Sinds jongs af aan wist ze dat de wereld anders beleefde en memoriseerde ze sociale scripts om zich in een wereld vol ruis tijdens alledaagse activiteiten te kunnen redden. Nadat Loubna in een diepe burn-out terechtkwam ging ze op zoek naar antwoorden. Ze kwam erachter autisme te hebben. Na jarenlang gedacht te hebben dat er iets mis was is ze klaar om eindelijk zichzelf te zijn en dit te delen met de grote buitenwereld. Maar voor ze zover is, wil ze klein beginnen om daarna de grote buitenwereld mee te delen wie ze is.

Why fit in when you were born to stand out?

In Aut There slaan regisseurs Loubna El Yandouzi en Abdelkarim El-Fassi (Mijn vader de expat, 2014) de handen ineen. Loubna biedt een intiem perspectief op haar leven met autisme, waarbij ze de kijker meeneemt in haar innerlijke wereld en haar realiteit vanuit haar neurodivergente brein. Op een filmische manier deelt ze haar ervaringen met eenzaamheid, vriendschap, sensorische overprikkeling en hyperfocus. De documentaire volgt Loubna op een roadtrip en wordt afgewisseld door gesprekken met belangrijke personen in haar leven, waaronder haar mentor, vriendin Radwa, en collega’s van Zouka. 

Een audiovisuele ervaring

Ontdek een wereld die verder gaat dan het alledaagse - een persoonlijke en audiovisuele expeditie naar het rijk van autisme. "Vorm" gaat verder dan alleen vertellen; het is een eerlijke en authentieke weergave, waarbij kijkers worden uitgenodigd in de complexiteit van de autistische ervaring.

Ervaar de diepgaande invloed van autisme op zelfs de kleinste details van het leven. Van het knipperen van kantoorverlichting tot de geluiden van mensen die dineren, wordt elke zintuiglijke nuance onderzocht en onthult een perspectief dat vaak niet begrepen wordt.

Door unieke perspectieven biedt aut there een intieme blik in het autistische brein. Geïnspireerd door echte ervaringen en cinematografische invloeden, beoogt onze documentaire een visuele taal te creëren die door iedereen begrepen wordt - een getuigenis van de gedeelde menselijke ervaring.

School

Ook op school voelde Loubna zich niet thuis. Ze voelde zich onbegrepen in de klas. Dat resulteerde in dat ze vroegtijdig school verliet. Ze kijkt er nu met gemengde gevoelens op terug. Enerzijds is ze opgelucht dat ze dankzij dat besluit de filmwereld in is gerold, anderzijds hebben de jaren op school haar veel stress bezorgd. Ook neemt ze het onderwijssysteem kwalijk dat de focus vooral ligt op mensen klaarstomen voor de arbeidsmarkt, in plaats van op het leven. Ze wil scholen en docenten erop wijzen om met mensen die niet voldoen aan de norm te signaleren en daar waar het kan: te begeleiden en ondersteunen. Loubna schreef haar oud-docent en mentoren, die haar autisme niet herkenden in 2018 een brief.